Čajevi
Kirkolina
Aromaterapija
Sirupi
Kozmetika
Preporučujemo
proizvod

Anticelulit gel

0 RSD
Index biljaka
Pavlo Mill 200ml
0.00rsd
Pavlo Mill 100ml
0.00rsd

Aktivna nega bebe

Mala deca, posebno novorođenčad imaju tanju popustljiviju i osetljiviju kožu od odraslih i njihova koža je izložena trenju, vlazi. Koža beba je suvlja od kože odraslih i zato treba izbegavati sve stvari i postupke koji je isušuju, odmašćuju i nadražuju. Delove tela koji su u dodiru s pelenama potrebno je pažljivo negovati jer su ovi delovi kože duže vreme izloženi dodiru sa mokraćom i stolicom. Ako se koža beba ne neguje ona gubi vlagu, isušuje se i postaje podložna iritaciji, alergijskim reakcijama i infekciji. Crvenilo, plihovi, mrlje i hrapava koža na delu koji pokrivaju pelene najčešći su znakovi osipa od pelena. Ova pojava je bezopasna ali je bebe i mala deca teško podnose i postaju nervozna i plačljiva. Zato je potrebna redovna nega kože dece s odabranim sredstvima za pranje, čišćenje, negu i zaštitu kože. 

Pravilan izbor kreme

baby_care3.jpgKreme moraju delovati emolijentno, antiinflamatorno, antiseptički i moraju podsticati regeneraciju kože. Za područje pelena izradjuju se hidrofobne kreme, a za ostale delove pogodnije su hidrantne kreme. Brojne su aktivne komponente koje se dodaju za intenzivnu negu kože beba, međutim biljna ulja kao što je bademovo, nevenovo, ulje noćurka i kamilice su ta koja omogućavaju normalno funkcionisanje epitela.

Biljna ulja u bebi kremama

baby_care2.jpgBademovo ulje je idealno jer ga koža odlično upija a ipak ostavlja blagi mastan film na koži. Sadrži minerale i esencijalne masne kiseline, a bogato je i vitaminima A, B, D i E tako da intenzivno hrani kožu, naročito suvu i osetljivu. Pomaže kod svraba, suvoće, peckanja i upale.
Ulje noćurka je bogato jednom esencijalnom masnom kiselinom gama linolenskom kiselinom zahvaljuljući kojoj ono dehidriranoj, suvoj i gruboj koži vraća elastičnost. Ono omekšava, kondicionira i hidratiše kožu. Reguliše ćelijski metabolizam, sekreciju lojnih žlezda i stvaranje sebuma, vraća balans koži i učestvuje u održavanju normalnih fukcija kože .
Za suvu i normalnu kožu nevenovo ulje je odličan izbor jer sadrže vitamine, minerale i masne kiseline što ih čini hranjivim za kožu i efikasnim u kozmetici. Hrani kožu, smiruje podstiče regeneraciju i epitalizaciju, a deluje i antiinflamatorno pa može sprečiti pojavu upalnih procesa na koži.
U bebi kremove dodaje se i jedno od najpoznatijih ulja u tradicionalnoj medicini, ulje kamilice. Ovom ulju se pripisuju osobine da da pomaže bržem zarastanju oštećenog tkiva, da stimuliše metaboličke procese kože, deluje antiinflamatorno i pomaže kod infektivnih promena na koži. Zbog ovih svojstava kamilica spada u sastojke koji se nalaze u gotovo svim preparatima za negu beba.

Pantenol za pravilno funkcionisanje kože

Pantenol je takođe odličan izbor za negu kože jer kao provitamin vitamina B5, utiče na metaboličke procese u koži što rezultira očuvanjem pravilne funkcije kože dok kod oštećene ili obolele kože, stimuliše regenerativne procese. Pantenol uspostavlja i održava prirodnu vlažnost, mekoću i elastičnost kože.
Zink oksid kao adstrigens i absorbent gotovo da se nalazi kao sastojak svih kremova za bebe jer zbog ovih svojstava vrlo efikasno štiti epitel.
I kada dođe do pojave osipa, to automatski ne znači da je to posledica nebrige roditelja već sticaj okolnosti. Da bi se pojava ojeda, crvenila kože sprečila potrebno je kožu pre svakog prepovijanja oprati pod mlazom mlake vode, brisati tapkanjem i naneti adekvatnu kremu. Samo pravilnom negom može se preduprediti oštećenje kože novorođenčadi.